От британско-хонконгската банка HSBC представиха своята дългоочаквана политика за финансиране на термични въглища, предават световните медии. От корпорацията очакват всичките им клиенти да имат ясен план за излизане от бизнеса с изкопаемите горива още до края на 2023-а година. Изискването е насочено предимно към Азия.

Въглищата са спорна тема за правителствата в целия континент, тъй като те се стремят да се отдалечат от евтиния и широко използван, но въглероден интензивен енергиен източник, за да помогнат за изпълнение на глобален ангажимент за намаляване на емисиите в борбата срещу изменението на климата.

Печалбата на банка HSBC за полугодието нарасна повече от 3,5 пъти

Печалбата на банка HSBC за полугодието нарасна повече от 3,5 пъти

Приходите на HSBC обаче намаляват с 4,5% - до $25,5 милиарда

А съгласно плана си, HSBC ще намали експозицията към финансиране на термични въглища с най-малко 25% до 2025-а и с 50% до 2030-а година. В същото време клиентите извън ЕС ще могат да бъдат финансирани до глобалното прекратяване на пазара, планирано за 2040-а година, пише Reuters.

Въз основа на своя ангажимент да не се финансират нови въглищни електроцентрали или термични въглищни мини, HSBC заяви, че политиката ще помогне за постепенното премахване на съществуващата употреба на въглища в съответствие с науката за изменението на климата и ще бъде преразглеждана ежегодно.

"Въглищата са един от големите проблеми на света днес. Те допринасят за 25% от глобалните емисии на парникови газове", заяви Селин Хервайер - изпълнителен директор по устойчивото развитие на HSBC.

HSBC няма да предлага услуги за търговия с криптовалути

Най-голяма европейска банка няма да предлага услуги за търговия с криптовалути

Според изпълнителния директор Ноел Куин

"Не е достатъчно просто да имаме политика за липса на нови въглища. Трябва да насочим вниманието си към спешното прекратяване на въглищата в най-кратки срокове", добави тя.

Като една от най-големите банки в Европа и набираща все по-голяма популярност в Азия, HSBC е изправена пред натиск от инвеститори и активисти да съкрати финансирането на тези, които използват въглищата, коментират експерти. Съответно, ходът на банката е съвсем логичен и адекватен.

Русия има запаси от въглища за 350 години

Русия има запаси от въглища за 350 години

Очакванията са за ръст на добива на твърдото гориво за 2021 г. от 6%