Запасите от въглища в Русия при сегашното ниво на производство ще бъдат достатъчни за 350 години. А през 2021 г. увеличението на добива на въглища се очаква да бъде 6% в сравнение с миналата година. Това коментира в интервю за РИА Новости Сергей Мочалников, директор на отдела за "Външноикономическо сътрудничество и развитие на пазарите на горива" в Министерството на енергетиката на Руската федерация.

"Запасите от въглища в Русия надхвърлят 400 милиарда тона. Това ще ни бъде достатъчно за много дълъг период. При сегашното ниво на производство, за около 350 години."

Мочалников добави, че производството на въглища в Русия през 2021 г. нараства за деветте месеца спрямо същия период на миналата година с около 9%, но за цялата година ръстът ще бъде малко по-нисък, около 6%.

Прогнозата на руското енергийно министерство за 2022 г. е, за ръст на добива на въглища спрямо 2021 г. с 1,5%, "ако текущите тенденции се запазят".

Русия увеличи доставките си на въглища за Европа и Азия с 12%

Русия увеличи доставките си на въглища за Европа и Азия с 12%

Експортът на руски газ е нараснал с 19,4%

Същевременно в интервю за радио Sputnik, независимият енергиен експерт Леонид Хазанов коментира, че цените на въглищата сега са доста високи и това положение ще продължи още няколко месеца, до края на отоплителния сезон.

"Тогава е възможно леко понижаване на цените на въглищата, но не мисля, че ще бъде катастрофално, защото всички по света вече са наплашени". Енергийният експерт изрази мнение, че е възможно някои вече затворени електроцентрали на въглища в света да бъдат "разконсервирани", така че да служат за резервен източник на топлина и електричество в случай на голямо застудяване.

По думите на Хазанов, в дългосрочен план развитието на "зелената" енергетика ще доведе до намаляване на потреблението на въглища в света, но в близко бъдеще търсенето на този вид гориво ще се запази.