Доставките на въглища от Русия за Европа и страните от Азиатско-Тихоокеанския регион са се увеличили с 12% на годишна база. Това е посочил в интервю за телевизия "Росия 24" министърът на енергетиката на Русия Николай Шулгинов. Износът на въглища от Русия за други държави като цяло за първото полугодие е нараснал с 10,3% спрямо същият период на 2020 г. до почти 102 млн. тона, достигайки в стойностно изражение над 6,84 млрд. долара.

Шулгинов е коментирал и повишеното търсене на руски природен газ от Европа. По думите му, "Русия винаги е била надежден доставчик на газ и мисля, че такъв ще остане и в бъдеще". Руският енергиен министър посочва, че за периода януари-август "Газпром" е увеличил експорта си с 19,4% спрямо същия период на миналата година, до над 131 млрд. куб. м природен газ.

Европа моли Русия за повече въглища

Европа моли Русия за повече въглища

Енергийната криза на Стария континент се разраства

В частност, доставките на природен газ за периода са нараснали по следния начин: за Турция - със 174%, за Германия - с 39%, за Италия - с 15%, за Румъния - с 344%, за Сърбия - със 124%, за Полша - с 12%, за България - с 51%, за Гърция - с 16%, за Финландия - с 23%.