Китайският технологичен гигант Huawei официално се раздели с бюджетната си марка смартфони Honor, след като американските санкции засегнаха бизнеса на компанията. Купувач на бранда е консорциум от няколко държавни предприятия, а стойността на сделката не е ясна. По неофициална информация на Reuters сумата е 100 млрд. юана ($15,2 млрд.)

В групата на купувача влизат Shenzhen Smart City Technology Development, China postal and Telecommunications и други. Huawei вече няма да има никакъв дял в марката след транзакцията, пише Bloomberg.

Според анализатори тя може да помогне на Honor да възстанови и развие бизнеса си извън Китай на пазари, като европейските. Все още не е ясно дали продажбата ще доведе до вдигане на забраната за американски производители да продават чипове на компанията.

"Това действие беше направено, за да гарантира оцеляването на Honor", се казва в официално съобщение. "Потребителският бизнес на Huawei е подложен на огромен натиск в последно време и основно той е свързан с недостиг на компоненти, необходими за бизнеса ни с мобилни телефони", се допълва в него.

Honor беше неизменна част от смартфон бизнеса на Huawei. Марката някога беше по-голяма от Samsung Electronics, но с влошаване на отношенията със САЩ се оказа, че изпитва остър дефицит на части и софтуер за своето производство.

Междувременно доставките на смартфони на Huawei записаха спад от 22% през третото тримесечие на годината в резултат на ограниченията, показват изчисленията на IDC. Сега компанията трябва да защитава втората си позиция на пазара в конкуренция с китайските Vivo и Xiaomi, които отчитат над 40% ръст на продажбите си за същия период.