Renault се съгласи да намали дела си в японската автомобилна компания Nissan, опитвайки се да се справи с дългогодишен период на търкания в техния бизнес съюз, който продължава вече две десетилетия съюз, съобщават световните агенции, цитирайки изявление на двете компании. Според експертиге, промяната ще доведе до по-добра конкурентоспособност в автомобилната индустрия, преминаваща към електрификация и автоматизация.

Партньорите ще запазят кръстосано участие от 15 процента, като Renault ще прехвърли малко над 28 процента от акциите си в Nissan във френски тръст. Двете компании, както и партньорът на алианса Mitsubishi Motors планират да продължат напред и чрез сътрудничество по нови проекти в Индия, Южна Америка и Европа.

По-рано френските власти обещаха на Nissan да подкрепят преразглеждането на условията на алианса, като в резултат на споразуменията Renault постепенно ще намали дела си в Nissan до 15%.

Renault сключи най-голямата сделка за закупуване на зелена енергия във Франция

Автомобилна компания сключи най-голямата сделка за закупуване на зелена енергия във Франция

Сделката следва стратегията на автомобилния производител да намали въглеродния си отпечатък

В момента френската компания притежава 43% от акциите на Nissan. Японският автомобилен производител от своя страна притежава 15% дял в Renault. Неравните дялове на Renault и Nissan един спрямо друг алианса често се превръщаха в проблемен въпрос за ръководството на Nissan.

Алиансът Renault-Nissan е създаден през 1999 година, а Mitsubishi се присъединява през 2016-а. Заедно трите компании произвеждат над 10% от всички автомобили в света. 

Путин разреши на АвтоВаз да купи руската банка на Renault-Nissan

Путин разреши на АвтоВаз да купи руската банка на Renault-Nissan

Съсобственик на банката е и Unicredit Bank