Renault купува слънчева енергия от Voltalia 15 години. Това се смята за най-голямото корпоративно споразумение за възобновяема енергия във Франция. Voltalia e международен играч във възобновяемите енергийни източници и производител на електроенергия от множество източници (вятърна, слънчева, водна енергия и биомаса).

От 2025 компанията за производство на възобновяема енергия ще инсталира слънчеви панели в обектите на автомобилния производител във Франция с мощност 100MW, като ще нарасне до 350MW до 2027 г., съобщи парижката компания, цитирана от Bloomberg.

Сделката следва стратегията на автомобилния производител Renault  да намали въглеродния си отпечатък и идва в момент, когато бизнесите в цяла Европа се борят с растящите разходи за енергия, заради намаляващите доставки на газ от Русия и проблемите с производството на атомна енергия на мултинационалната електрическа компания Electricite de France, която е до голяма степен собственост на държавата.

Най-голямата система за съхранение на чиста енергия в Европа заработи

Най-голямата система за съхранение на чиста енергия в Европа заработи

Съоръжението е способно да съхрани достатъчно електричество за захранване на 300 000 домакинства

Освен тази сделка автомобилният производител сключи две други споразумения. Партньорство с подразделението Dalkia на Electricite de France ще позволи на компанията да инсталира котел на биомаса в обекта Maubeuge, както и да се обедини с френската енергийна промишлена група Engie за мащабен геотермален проект за фабриката в Дуе.

"Предприемат стратегически стъпки към постигане на въглеродна неутралност в нашите заводи", коментира главният изпълнителен директор на Renault Лука де Мео в изявление.

15-годишното партньорство с Engie за снабдяване на завода на Renault в Дуе с енергия ще позволи на обекта да задоволи 70% от нуждите си от газ от местни и възобновяеми източници според Renault.