Най-голямата европейска система за съхранение на енергия, започна да работи. Тя се намира в Обединеното кралство. Смята се, че съоръжението е способно да съхрани достатъчно електричество за захранване на 300 000 домакинства за два часа.

Пускането се случи четири месеца по-рано, заради тревогата, че Обединеното кралство е изправено пред възможен недостиг на енергия тази зима, предаде BBC. 

Системите за съхранение на енергия чрез батерии съхраняват електричество, генерирано от възобновяеми източници като вятърни турбини и соларни съоръжения и ще се използват в моменти на прекалено голямо търсене на енергия.

Енергийният регулатор на страната Ofgem предупреди, че има "значителен риск" от недостиг на енергия в Обединеното кралство тази зима заради прекъсването на доставките на газ.

Проектът е разработен от компанията за възобновявамa енергия Harmony Energy и се намира в автономна област в графство Източен Райдинг на Йоркшър, Англия.

Най-големият източник на чиста енергия в света се "изпарява"

Най-големият източник на чиста енергия в света се "изпарява"

В глобален мащаб има сериозна хидроенергийна криза

Съоръжението се нарича Pillswood, има капацитет да съхранява до 196 MWh енергия в един цикъл - капацитетът за захранване на 300 000 домакинства за два часа.

Проектът, разработен от Harmony Energy Limited, използва технологията на Tesla за съхранение на енергия. Pillswood използва 2-часови технологични системи Megapack на Tesla.

Най-големият плаващ вятърен парк в света заработи

Най-големият плаващ вятърен парк в света заработи

Hywind Tampen се намира на около 140 километра от бреговете на Норвегия

Съоръжението цели да даде тласък на Обединеното кралство при отказа от въглищни и газови електроцентрали, в полза на възобновяеми източници на енергия.

Harmony Energy Income Trust има пет системи за съхранение на енергия от батерии, които в момента са в процес на изграждане, като се очаква да заработят до октомври следващата година.