Китайските малки и средни предприятия, подложени на натиск от търговската война в САЩ, обмислят възможността за преместване на производството си в Русия. Това каза пред агенция РИА Новости в навечерието на Международния икономически форум в Санкт Петербург генералният секретар на Асоциацията за китайско задгранично развитие (China Overseas Development Association, CODA) Хе Чженвай.

Той отбелязва, че търговията между Китай и Съединените щати зависи предимно от малките и средните предприятия, докато двустранният стокооборот между Русия и Китай е главно за сметка на големите държавни предприятия.

"Но сега много малки и средни експортни предприятия срещнат големи трудности. САЩ вече вдигна вносните си мита от 10 на 25 на сто, което е равнозначно на затваряне на вратата. Само ако американските потребители се съгласят да платят повече, то тези компании могат да вдигнат цените на стоките си с 25 на сто, което е малко вероятно", посочва Хе Чженвай.

Според него, в такива условия, компаниите трябва да запазят своето съществуване. Те трябва да се замислят как да отидат в Русия, да преместят производствата си Русия и оттам стоките да се продават в САЩ и дори в Европа.

Китайските компании използват всяко свое оръжие, за да оцелеят в търговската война

Китайските компании използват всяко свое оръжие, за да оцелеят в търговската война

Отстъпки, данъчни облекчения, намаление на работната сила и дори, понякога, преместване на производството в чужбина

Припомняме, последният кръг от американско-китайските търговски преговори приключи в средата на май без резултат, на фона на още едно увеличение на американските мита върху китайските стоки. Съединените щати повишиха митата от 10% на 25% за китайския внос на стойност около 200 млрд. долара. Президентът Доналд Тръмп също така разпореди да започне процес по увеличаване на митата върху целия останал внос от Китай, който се оценява на около 300 млрд. долара. В отговор Пекин от 1 юни повиши митата върху вноса на стоки от САЩ в размер на 60 млрд. долара.