Лукойл Нефтохим Бургас за поредна година оглави класацията за компаниите с най-големи приходи у нас. Рафинерията обаче продължава да отчита огромни загуби, според официалните отчети. Така тя се нарежда сред най-губещите големи предприятия в Югоизточна Европа, според класацията SEE Top 100 на SeeNews.

През 2019 г. Лукойл Нефтохим Бургас отчита приходи от €3,266 млрд., според класацията, което представлява ръст от 8,59% спрямо предходната година. Това я нарежда на първо място в България и на пето в Югоизточна Европа. Рафинерията обаче записва загуба от €41 млн. за 2019 г., като така попада на 6-то място сред компаниите с най-големи загуби. Резултатът все пак е значително по-добър от миналогодишния, когато тя отчита загуба от €130 млн.

На първо място в негативната класация е румънската енергийна Complexul Energetic Oltenia, която записва загуба от цели €180,6 млн. По-рано през 2020 г. Европейската комисия одобри плановете на Букурещ да ѝ помогне със заем от €251 млн., с което компанията да избегне риска от фалит. CE Oltenia произвежда 25% от електроенергията в Румъния.

На второ е Telekom Romania Communications SA, която губи €166,3 млн. На трето е още една румънска компания и рафинерия - Rompetrol Rafinare SA. Тя записва отрицателен резултат в размер на €73,8 млн.

Сред най-печелившите в региона за 2019 г. е друг румънски държавен производител на електроенергия - Hydroelectrica. Тя бележи съотношение на печалбата и приходите от 32%. На втора позиция е родната АЕЦ "Козлодуй" с 24% марж.

Двете компании с най-бърз ръст на приходите сред топ 100 на гигантите в Югоизточна Европа са български

Двете компании с най-бърз ръст на приходите сред топ 100 на гигантите в Югоизточна Европа са български

Кои са те?