Неочаквана помощ в битката си с утвърдените имена на световното автомобилостроене може да получи Tesla в близките дни - компанията на Илон Мъск е в отлична позиция да спечели от задаващата се стачка на работниците в заводите на General Motors, Ford и Stellantis в Мичиган, пише Fortune.

Контекст: 146 000 работници от трите компании настояват за нови по-добри колективни договори. Техните работодатели увеличиха производството през последните седмици и към края на юли разполагаха с общо почти 2 млн. готови автомобила, но според анализатори стачка с продължителност над 3 седмици бързо ще премахне тези излишъци, ще вдигне цените и ще насочи клиентите към незасегнати от стачките марки.

Обърнато в пари, според Anderson Economic Group само 10 дни спиране на работата ще струва на GM, Ford и Stellantis над 1 млрд. долара.

Мегастачка може да блокира американската автомобилна индустрия

Мегастачка може да блокира американската автомобилна индустрия

150 000 работници искат по-добри възнаграждения

Детайли: На този фон, Tesla ще спечели както по време, така и след стачката.

  • От една страна, Мъск е противник на профсъюзите и вече има случаи на уволнени работници от заводите му заради опити да се организират. Така Tesla няма риск да спре да функционира заради стачка, а освен това скъпите електромобили се сглобяват от значително по-ниско платени служители, отколкото в компаниите със синдикални организации - $45 на час срещу около $64 на час.
  • От друга страна, протестите ще разстроят стратегията на GM, Ford и Stellantis, които заявиха ясно намерение да навлязат още по-активно в EV сферата, т.е. да конкурират пряко Tesla. Според експерти всички планове сега ще трябва да се изместят най-рано за следващата година.
Mercedes и BMW искат да "убият" Tesla или 7 важни новини от автосалона в Мюнхен

Mercedes и BMW искат да "убият" Tesla или 7 важни новини от автосалона в Мюнхен

Китайска инвазия в сърцето на Германия

Още нещо: Не толкова видими откъм Детройт са другите печеливши от стачката - китайските производители. Те вече масирано навлизат в Европа и всеки проблем при утвърдените им конкуренти за тях е възможност да спечелят клиенти.