Главният изпълнителен директор на Tesla Илън Мъск планира да направи първично публично предлагане на своето бизнес начинание за изграждането на космически интернет - Starlink, собственост на космическата компания SpaceX. Това най-вероятно ще стане след няколко години, когато ръстът на приходите на компанията е плавен и предсказуем, посочи Мъск, цитиран от Reuters.

"Публичният пазар *не* харесва непостоянния паричен поток, хаха", написа днес милиардерът в своя акаунт в Twitter.

В рамките на миналата година Мъск каза, че Starlink е важен нов поток от приходи за своята базирана в Калифорния космическа компания SpaceX.

Идеята Starlink да бъде отделена и листната в близко бъдеще беше загатната и от президента на SpaceX Гуин Шотуел през този февруари.

В своя туит Мъск също така заяви, че е "огромен фен" на малките инвеститори на дребно и ще гарантира, че те ще получат най-висок приоритет при листването на Starlink.

SpaceX произвежда своите спътници Starlink с безпрецедентна "космическа" скорост

SpaceX произвежда своите спътници Starlink с безпрецедентна "космическа" скорост

120 Starlink спътника на месец. Поне така твърди Мъск

Starlink е амбициозният план на SpaceX да изгради взаимосвързана мрежа от около 12 000 малки спътника, за да излъчва високоскоростен интернет от орбита до всяка точка на света. Към средата на месец август компанията беше пуснала близо 600 спътника Starlink и вече изграждаше система от наземни станции и потребителски терминали, за да свърже потребителите директно към своята мрежа.

Към същия период стана ясно и че SpaceX е започнала произвежда своите спътници Starlink с безпрецедентна за космическата индустрия скорост. Тогава компанията на Мъск каза на Федералната комисия за съобщения, че звеното Starlink "сега изгражда 120 спътника на месец" и "инвестира над 70 милиона долара в разработване и производство на хиляди потребителски терминали за интернет на месец." Крайната цел на Starlink е сателитното съзвездие от спътници да бъде готово до края на 2020 година.

Мъск загуби $16,3 милиарда след срив на акциите на Tesla

Мъск загуби $16,3 милиарда след срив на акциите на Tesla

Милиаредерът за кратко беше в топ 3 на най-заможните хора в света