Веригата за бързо хранене McDonald's обяви, че ще продаде бизнеса си в Русия. Преди малко повече от два месеца веригата спря операциите си в страната, заради нахлуването на Русия в Украйна.

"Хуманитарната криза, причинена от войната в Украйна накараха McDonald's да заключи, че продължаването бизнеса в Русия вече не е в съответствие с ценностите на McDonald's," се казва в съобщение на компанията. Компанията заяви, че търси местен купувач, предаде CNBC.

McDonald's е сред най-разпознаваемите символи на американския капитализъм. Компанията отвори първия си ресторант в Русия преди повече от 32 години, когато съветски режим се разпадаше и западните бизнеси и идеи навлязоха в страната. Стотици хора се нареждат на опашки, за да имат възможност да опитат бургери и пържени картофи на McDonald's на площад Пушкин в Москва.

"Ако не можете да отидете в Америка, елате в McDonald's в Москва", беше рекламният слоган на Макдоналдс по това време в Русия, според The ​​Washington Post.

Сега McDonald's има над 800 локации и 62 000 служители в Русия.

Първоначално след нахлуването на Русия в Украйна, McDonald's не изрази позиция за случващото се. След това, след обществен протест и натиск, McDonald's и големи американски марки като Starbucks и Coca-Cola спряха бизнеса си в Русия.

От друга страна обаче, ТАСС съобщава, позовавайки се на източник от компанията, че "McDonald"s ще се върне в Русия през юни под нова марка. Веригата ресторанти и менюто ще бъдат запазени, както и работните места. Повече от 90% от доставчиците са руски, сътрудничеството с тях ще продължи. Всъщност само името ще изчезне.

McDonald's заяви, че ще премахне името, лога, менюта и брандинг. Компанията обаче ще запази търговските си марки в Русия.

Веригата остава затворена в Украйна. Компанията заяви, че продължава да изплаща пълни заплати на своите служители и в тази страна. През март McDonald's заяви, че временното й спиране ще й струва около 50 милиона долара на месец.