След продажбата на 110 000 кв. м строителна площ в сръбската индустриална зона в Шабац през 2021 година, китайската компания Minth стана собственик на допълнителни 100 000 кв. м, където планира да открие втора фабрика за производство на автомобили части, предават сръбските медии.

Общата инвестиция е в размер на €46 милиона, като вторият завод трябва да е готов до август 2023 година. 

"15 милиона евро ще бъдат инвестирани в закупуване на земя и изграждането на новия завод. А очакваната обща инвестиция за период от 10 години е в размер на €46 милиона", заяви кметът на Шабац Александър Паич, цитиран от eKapija.

Китайски гигант в производството на авточасти отваря завод и 800 работни места в Сърбия

Китайски гигант в производството на авточасти отваря завод и 800 работни места в Сърбия

Компанията е сред най-големите доставчици на интериорно оборудване за автомобили

В двете фабрики Minth ще произвежда метални компоненти за каросерията на автомобили и ще открие десетки нови работни места. 

От Minth Europe коментираха, че в заводът ще се работи с възможно най-чистата и модерна технология, за да няма вредно въздействие върху околната среда.

Новото производство ще се изнася както в Европа, така и извън Стария континент, а търсените служители са от неквалифицирани работници до механици, машинни и електроинженери, юристи, икономисти и преводачи от китайски език.

В края на миналата година германският производител на авточасти Continental завърши първата фаза на втората си фабрика в сръбския Нови Сад.

Фабриката ще бъде завършена до септември 2022 година и ще отвори между 600 и 700 нови работни места. През март миналата година Continental откри първата си фабрика в Нови Сад след инвестиция от €140 милиона, която включва и новия завод.

Continental строи втора фабрика за авточасти в Нови Сад след инвестиция от  €140 милиона

Германски производител на авточасти строи втора фабрика в Нови Сад след инвестиция от €140 милиона

Заводът ще е готов догодина