Федералната антимонополна служба на Руската федерация и правителствената подкомисия за контрол на чуждестранните инвестиции одобриха продажбата на последната фабрика в страната на международния производител на харитя и опаковки Mondi. Финалното напускане на руския пазар е обявено в официално изявление на компанията, цитирано от международните агенции. Дружеството продава руския си бизнес за €775 милиона.

Британската корпорация развива дейност и у нас чрез своето дружество "Монди Стамболийски". То е "най-големият производител на целулоза и хартия в България", информира сайтът на компанията.

Историята на "Монди Стамболийски" започва преди повече от 60 години, когато се създава заводът през 1952 г. на брега на река Марица в град Стамболийски. Създаването на предприятието бележи началото на целулозно-хартиената индустрия като независим отрасъл в България.

Снимка 474891

Източник: iStock

Днес заводът е най-големият потребител на технологична дървесина в България, използващ изцяло българска иглолистна дървесина като своя основна суровина. Той е собственост на Mondi от 2006 година.

"Монди" инвестира над €600 милиона в нов завод в България

Производител на хартия инвестира над €600 милиона в нов завод в България

Групата има 26 000 служители по цял свят

Компанията има около 26 000 служители в производствени единици в 31 държави, разположени на четири континента. Тя обслужва пазари по целия свят. Основните производствени единици на компанията са разположени в централна Европа, Русия и Южна Африка.

Почти всички западни компании прекратиха бизнеса си в Русия в отговор на западните санкции срещу Москва, заради войната в Украйна. Производителят на хартия не прави изключение. 

Парите от продажбата на фабриката ще бъдат изплатени на базираната в Лондон Mondi на 6-месечни вноски. Първите четири плащания ще бъдат в размер на 13,5 милиарда рубли всяко, като първото ще бъде направено до края на септември 2023 година. Последните 26 милиарда рубли ще бъдат изплатени на две равни вноски през всеки от двата месеца след завършването.

От Mondi коментират, че нетните постъпления от продажбата ще бъдат разпределени между акционерите "своевременно", след като компанията се сдобие с всички вноски.

През август миналата година корпорацията постигна споразумение да продаде своето подразделение Mondy Sytykvarq което управлява фабриката за производство на фина и опаковъчна хартия в регионалната столица на руската автономна република Коми, на компанията Augment Investments. 

Накъде извън Русия "изтичат" руските капитали

Накъде извън Русия "изтичат" руските капитали

В тази посока се преместиха и много руснаци