Кандидатстването на Финландия за присъединяване към НАТО е знак за напрегнати времена. За една пивоварна обаче това е добра причина да се каже "Otan olutta" на финландски за "Ще имам бира".

Olaf Brewing, малка пивоварна близо до границата между Финландия и Русия, пусна ново пиво, наречено OTAN, игра на финландския израз и френския акроним за съюза за сигурност, към който страната се стреми да се присъедини.

"Нашата пивоварна и родният ни град се намират само на 50 км от границата с Русия и естествено след атаката им срещу Украйна гледате на Русия, която е толкова близо с нови очи", каза Петери Венттинен, главен изпълнителен директор на Olaf Brewing, в имейл до The Washington Post, като добави, че се надява Финландия да се присъедини към алианса и че членството ще продължи мирните времена в страната и неговия град.

Пивовари: Пазарът на бира у нас бележи спад

Пивовари: Пазарът на бира у нас бележи спад

Половината от ечемика, използван в пивоварната промишленост у нас, е от внос

Пивоварната пусна бирата дни преди Финландия и Швеция да подадат молбите си за присъединяване към НАТО, съюз от 30 държави, първоначално създаден през 1949 г., за да уравновесяват силата на Съветския съюз. Финландското членство ще добави 800 мили до границата на алианса с Русия. Анализатори твърдят, че кандидатурите на двете скандинавски страни биха могли допълнително да обтегнат отношенията с Русия, която се противопоставя на разширяването на НАТО по нейните граници.

Повече от 70 години Финландия и Швеция остават необвързани по свои собствени причини. Но когато Русия нахлу в Украйна на 24 февруари, настроенията сред лидерите и гражданите на страните се промениха. Седемдесет и шест процента от финландците сега подкрепят членството в НАТО, според скорошно проучване.

Венттинен каза, че популярността на бирата му отразява тази промяна. Откакто бирата OTAN беше пусната в продажба в понеделник, "нашият имейл за продажби беше наводнен с поръчки от Финландия и от чужбина", добави той. "Ние продаваме [бирата] в нашата кръчма в Савонлина и хората карат на дълги разстояния във Финландия, за да я купят."

Производителите на бира Carlsberg и AB InBev с ръст на продажбите и печалбите

Производителите на бира Carlsberg и AB InBev с ръст на продажбите и печалбите

Продажбите на компаниите надминаха стойностите от предпандемичната 2019 г.

Венттинен заяви, че ще продължи да продава бирата "поне през летния сезон 2022 г.". В интервю за Асошиейтед прес той описа OTAN като "вкус на сигурност, с нотка на свобода".

Венттинен каза, че Савонлина, където се намира неговата пивоварна, "винаги е била на границата между изток и запад" поради близостта си до западната граница на Русия и отбеляза инвазията на Съветския съюз във Финландия през 1939 г. "Моята 91-годишна баба все още си спомня, че Савонлина е била бомбардирана от руснаци по време на втората световна война, така че аз съм наясно с историята на града и страната", пише Вентинен.

Пиво с кауза: американски пивоварни правят бира в помощ на Украйна

Пиво с кауза: американски пивоварни правят бира в помощ на Украйна

Пивоварната Bare Bones от САЩ е една от десетките, които набират средства в помощ на украинците

"Смятаме, че присъединяването към НАТО е добро решение, а след добрите решения е нормално да пием бира, нали", той добави.