Английската централна банка прогнозира, че Великобритания ще навлезе в рецесия през четвъртото тримесечие на 2022 година. На този фон цитирано от Bloomberg проучване на Strategy Plus показва, че предприятията на Острова вече изпитват сериозни затруднения. Все повече от тях се намират и на ръба на фалита.

Проучването проследява последствията от пандемията, Brexit и цели да идентифицира дали бизнесът в Обединеното кралство изпитва толкова големи трудности, колкото се твърди и кои от най-новите фактори, които се появяват в новините, са виновни за това.

Стачка във Великобритания заплашва веригата за доставки

Стачка във Великобритания заплашва веригата за доставки

Износът на стоки за около $800 милиона е сериозно затруднен

43% от анкетираните съобщават, че се изпитват критични проблеми за своето оцеляване и разрастване, посочвайки инфлацията като основна тяхна спънка, а 8% приписват вината на големите вноски по заеми.

Според 7 на сто Brexit е повлиял на способността им да се развиват, а 30% смятат, че проблемът е в комбинацията между тези три фактора. Едва 12 на сто вярват, че бизнесът им няма проблеми, свързани с растежа.

Цели 88% от предприятията в страната изпитват затруднения

Данните за второто тримесечие на 2022 година показват също така огромен скок в броя на предприятията, подали молба за обявяване в несъстоятелност.

Голяма част от британския бизнес има проблеми с паричните потоци, докато при други плановете за растеж са спрени, защото не могат да си намерят персонал. Тези, иначе успешни компании, изостават с всички данъци, такси и плащания към партньори, заради повишаването на цените на енергията, а много компании бяха доведени до фалит, заради увеличените погасителни вноски по кредити.

Икономиката на Великобритания се е запътила към най-лошия си спад след блокиранията

Икономиката на Великобритания се е запътила към най-лошия си спад след блокиранията

Обединеното кралство остава почти две години без никакъв растеж според Bank of England