Съвсем скоро Boeing приключи почти двугодишното фиаско, свързано със 737MAX, които в крайна сметка получиха разрешение да се върнат в небето. Сега е ред за следващия скандал.

Той е свързан с двигателите на 777, един от които изгоря в движение над Денвър в САЩ и разпръсна отломки из града. До това се е стигнало след като едно от кухите витла е дало дефект и, изглежда, е попаднало в агрегата модел Pratt & Whitney PW4000.

В отговор на случката от Федералната агенция по авиацията назначиха разследване, а директорът ѝ Стив Диксън посочи, че "вероятно някои самолети ще бъдат спрени от летене."

Донякъде добрата новина е, че този модел двигатели се използва единствено от 777, a в САЩ само United Airlines има апарати с конкретния агрегат, като тя вече спря всички засегнати модели от полети.

Лошата е, че и други страни забраниха на самолета да лети. Сред тях е Япония, където засегнатите самолети ще бъдат спрени от полет за неопределено време. Това ще засегне около 32 апарата, притежавани от местните авиокомпании, но към списъка може да се присъединят и още държави и това да донесе още главоболия на Boeing, които са на път да станат нарицателно за зле направен инженеринг.