Австрийската компания Palfinger, която има Глобален бизнес център за услуги в София, отваря фабрика в близкия до българската столица град Ниш. Инвестицията в завода за машинни части е в размер на €35 милиона, а производството започва още този месец, съобщават сръбските медии.

В България дружеството присъства от 20 години като има два завода - в Тенево и Червен бряг.

Снимка 552967

Строителство на новата фабрика в индустриалната зона на Ниш започна през септември 2023-а година. Към днешна дата монтажът на машините вече е в ход, казват от австрийската компания, произвеждаща кранове. В момента вече са наети 70 работници, като според плана на дружеството, до 2027-а година те ще бъдат 375.

Palfinger откри свой офис за бизнес услуги в София

Гигант в машиностроенето откри свой офис за бизнес услуги в София

В центъра вече работят 41 души, а компанията планира да ги увеличи

Откриването на този бизнес беше обявявано няколко пъти, включетелно от президента на Сърбия Александър Вучич и от кмета на Ниш Драгана Сотировски, припомня eKapija. През 2022 г.официализирано и през 2022 г. беше подписано споразумението за отпускане на финансови стимули, според което австрийският инвеститор получава $4,6 милиона от сръбската страна.

"С откриването на новата фабрика в Сърбия ние ще можем да разширим производствените си мощности. А стратегическата близост до страни като България, Хърватия, Словения и Австрия е чудесна за нас", коментират от австрийската компания.

След завършването на първата фаза от строителството през 2024 г. Palfinger постепенно ще установи производството на стомана и подкомпоненти за широка гама производствени линии в Ниш - от товарни кранове до рампи. Предстои наемането на заварчици, машинисти, машинни оператори, както и техници, инженери и административен персонал.

Австрийската Palfinger и китайската Yusei Machinery инвестират общо €55 милиона в заводи в Ниш

Инвестиции за €55 милиона във фабрики на 130 км от София разкриват 675 нови работни места

Във фабриките ще се произвеждат различни компоненти