Нискобюджетната авиокомпания Wizz Air предупреди за допълнителни финансови загуби през настоящата година, съобщава Reuters, цитирайки официално изявление на превозвача. Причина за допълнителните загуби е по-бавното от очакваното възстановяване на Европа от пандемията, свързана с COVID-19. Авиокомпанията е изправена пред още една т. нар. "преходна година", тъй като темповете на пътувания продължават да са много ниски.

Wizz Air съкращава 1000 души и намалява заплатите на останалите си служители

Wizz Air съкращава 1000 души и намалява заплатите на останалите си служители

От компанията планират и връщането на стари самолети на лизинг

"Освен ако не видим наистина едно ускорено и постоянно премахване на ограниченията в Европа, което да доведе до огромен ръст на туристическите ъптувания през лятото, ние очакваме огромна нетна загуба през цялата 2022-ра година", заяви изпълнителният директор на Wizz Air - Йозеф Варади.

На 31 март тази година авиопревозвачът отчете 12-месечна нетна загуба в размер на 576 милиона евро

Унгарският превозвач, по подобие на всички авиокомпании в света, предлага редица топ оферти и примамливи намаления на цените на самолетните билети с надежда да привлекат повече клиенти. Компанията инвестира и значителни финансови средства за закупуването на нови и по-ефективни самолети. Флотът на Wizz Air вече се увеличи с 16 самолета, като до края на годината той ще нарасне с още 137.

Лято 2021-а: Надеждата за излизане от кризата на туризма и авиоиндустрията

Лято 2021-а: Надеждата за излизане от кризата на туризма и авиоиндустрията

Компаниите от двата бранша в Европа възлагат големи надежди на следващите месеци

Тази сутрин акциите на авиокомпанията, котирани в Лондон, се търгуваха с 1,6% по-ниско - на цена от 4,80 британки лири

"Заявката на Wizz Air за продължаваща финансова загуба предполага, че цялата самолетна индустрия ще трябва да коригира очакванията си", коментира анализаторът на Goodbody Марк Симпсън.

От началото на пандемията миналата година до момента общата финансова загуба на унгарския нискотарифен авиопревозвач възлиза на близо 2 милиарда евро. Тоест, сринали са се около 80% от приходите на компанията. Подобна е картинката и при останалите. Все още остава надеждата за по-силно откъм пътници лято.