Продажбите "на дребно" на леки автомобили в Китай през януари се сринаха с почти 38% в сравнение със същия месец на миналата година и възлизат на 1,3 милиона автомобила. Това показват данните на Китайската асоциация за леки автомобили, цитирани от Интерфакс.

Значителният спад при продажбите се обяснява основно с настъпването на лунната Нова година на 21 януари, заради празнуването на която намаля броят на работните дни през този месец спрямо януари 2022 г. По традиция т.нар. китайска Нова година се празнува дни ред, което е съпроводено с големи пътувания в страната за срещи с роднини.

В същото време, производството на автомобили в страната през януари е спаднало на годишна база с почти 34%, до 1,35 милиона броя леки коли.

По-конкретно продажбите на превозни средства, задвижвани от нови енергийни източници (NEV), най-вече електромобили, през януари са намалели с по-умерените 6,3% и възлизат на 332 хиляди броя.

Заводът на Tesla в Шанхай през миналия месец произведе близо 67 000 електрически превозни средства, включително 39 000 за износ.

Китай и САЩ са с най-големите в света пазари по продажби на автомобили

Кои страни са с най-големите в света пазари по продажби на автомобили

Има размествания в челната тройка за 2022 г. спрямо предходната година