Русия планира в средносрочен план да завладее 10% от световния оръжеен пазар на военни дронове със своите разузнавателни и атакуващи безпилотни летателни апарати (БПЛА).

Това заяви Дмитрий Шугаев, директор на Федералната служба за военно-техническо сътрудничество (FSMTC) на Русия, в интервю за РИА Новости в навечерието на традиционното руско авиационно изложение МАКС-2021.

"В средносрочен план очакваме да заемем до 10% от международния пазар с нашите разузнавателни и ударни БПЛА, имаме всички предпоставки за това", каза Шугаев.

Той отбеляза, че в момента има все по-голям интерес от страна на клиентите към придобиването на безпилотни летателни апарати на оръжейния пазар.

"Русия вече доставя комплекси от малки разузнавателни безпилотни летателни апарати на редица страни и ние подписахме нови контракти за доставка на следващи партиди от тези продукти. Също така, в близко бъдеще очакваме първите договори за доставка на нашите ударни дронове в чужбина ", добави директорът на службата.

В момента Руската федерация предлага за износ безпилотен комплекс с летателния апарат Orion-E както в разузнавателна, така и в ударна версия. За износ се предлагат и разузнавателните дронове Eleron и Orlan.

В допълнение, Руската федерация разработва тежък атакуващ безпилотен самолет "Altius", безпилотни летателни апарати "Sirius" и "Thunder", тежък реактивен безпилотен самолет "Okhotnik" и други устройства.

Тазгодишният авиосалон МАКС-2021 ще се проведе от 20 до 25 юли в край Москва.