Нискотарифните превозвачи Ryanair и Wizz Air продължават да спират полети по маршрути от и до България. През последните 2 години двата превозвача се конкурираха кой ще пусне полети до повече дестинации от българските летища и редовно обявяваха нови маршрути. Но сега тенденцията се обръща и авиокомпаниите вече започват свиване на дестинациите поради сезонността на търсенето.

Ryanair срещу Wizz Air – битката за Източна Европа тепърва започва

Ryanair срещу Wizz Air – битката за Източна Европа тепърва започва

Двата превозвача влизат в пряка конкуренция

Линиите на Ryanair - с две по-малко

Ирландската авиокомпания прекратява полетите между Пловдив и Брюксел (Шарлероа) и Милано (Бергамо) от началото на ноември. Ryanair изпълнява курсове по тези маршрути всеки понеделник и петък.

Прекратяването на полетите е поради търговски причини, коментират от превозвача пред "Дневник". Все още не е ясно дали полетите ще бъдат възобновени през следващото лято, тъй като от Ryanair в момента работят върху програмата за него.

Не се знае и дали се подготвят нови маршрути между Пловдив и други летища. Ирландският превозвач обаче запазва и през зимата полетите между града под тепетата и лондонското летище Станстед - един от най-силните маршрути на Ryanair у нас. Ще има 4 полета седмично - в понеделник, сряда, петък и неделя.

Wizz Air спира 9 дестинации

В началото на юли стана ясно, че и другият голям нискотарифен превозвач - Wizz Air намалява броя дестинации, които обслужва от България. От унгарската авиокомпания потвърдиха пред Money.bg, че спират полетите по 8 маршрута от София и Варна поради недостатъчно търсене.

Wizz Air спира полетите до 8 дестинации от София и Варна

Wizz Air спира полетите до 8 дестинации от София и Варна

Причината е в намаленото търсене, като се очаква да бъдат възстановени другото лято

Става дума за маршрутите от българската столица до италианските летища Катаня и Неапол, германското Нюрнберг, швейцарското Базел, гръцкото в Атина и испанското в Малага. Авиокомпанията няма да лети от Варна до Тел Авив и Милано (Бергамо) през следващите няколко месеца.

От началото на ноември Wizz Air спира и маршрута между София и Варна. Нискотарифният превозвач обеща да възстанови полетите до спрените дестинации през лятото на 2019 г.

Wizz Air драстично намалява и линиите до Обединеното кралство от началото на ноември. Поради слабия интерес авиокомпанията спира полетите от София до Бирмингам, Бристол и Донкастър/Шефийлд.

През зимния сезон нискотарифният превозвач запазва полетите от българската столица само до една дестинация на Острова - лондонското летище Лутън.

Сред спрените линии попадат и тези до швeдcĸия Maлмьo и нopвeжĸaтa cтoлицa Ocлo.

Wizz Air пуска линия от София до най-южния град в Израел

Wizz Air пуска линия от София до най-южния град в Израел

Полетите стартират от ноември