Износът на втечнен природен газ (LNG) от САЩ достигна месечни и годишни рекорди през декември, показват данни от проследяване на танкери, като според анализаторите това е позиционирало САЩ да надскочат Катар и Австралия, за да станат най-големият износител на LNG през 2023 г., пише Reuters.

Съединените щати се открояват в глобалния ръст на доставките на втечнен природен газ през 2023 г., каза Алекс Мънтън, директор на глобалните изследвания на газ и втечнен природен газ в консултантската фирма Rapidan Energy Group с нарастването до 8,6 милиона метрични тона, напускащи терминалите в САЩ през декември.

Катар беше най-големият износител на втечнен природен газ през 2022 г., а Австралия вторият по големина през тази година, показват данни на американското правителството.

Санкциите разбиват амбициозните проекти на Русия за износ на втечнен газ, дори извън ЕС

Санкциите разбиват амбициозните проекти на Русия за износ на втечнен газ, дори извън ЕС

Преговорите за втори тръбопровод до Китай изглежда са в застой

Износът за цялата година от САЩ се е повишил с 14,7% до 88,9 милиона метрични тона (MT), което се дължи главно на връщането към пълно производство на завода за втечнен природен газ Freeport, който претърпя пожар през 2022 г., и тъй като други повишават ефективността на обработката, показват данните на LSEG.

Европа остава основната дестинация за износа на LNG от САЩ през декември с 5,43 MT, или малко над 61% от общия експорт на суровината. През ноември 68% от износа на LNG от САЩ е бил за Европа, показват данните на LSEG.

Сред водещите 5 експортни стоки на САЩ вече не са микрочиповете и телефоните

Сред водещите 5 експортни стоки на САЩ вече не са микрочиповете и телефоните

Кои са основните 5 стоки, от които САЩ получава най-много приходи от износ

Спадът спрямо предходния месец отразява по-високите от нормалните температури в Европа и повишените нива на съхранение, казаха анализатори от консултантската компания Rystad Energy. Европейските газови хранилища са били пълни около 97% в началото на декември.

Азия беше вторият по големина пазар за износ на втечнен природен газ от САЩ през декември, като пое 2,29 MT, или 26,6%, от износа, спрямо 18,5% през ноември. Износът на САЩ за Латинска Америка е бил половин милион метрични тона, или малко под 6% от общия износ, показват данните от LSEG за проследяване на кораби.

Защо на световния пазар на втечнен газ има "крехко равновесие"

Защо на световния пазар на втечнен газ има "крехко равновесие"

Как влияе това на цените, според известен енергиен експерт

Потоците на природен газ към седемте големи завода за износ на втечнен природен газ в САЩ са се повишили средно с 14,9 милиарда кубически фута на ден (bcfd) досега през януари, спрямо месечния рекорд от 14,7 bcfd през декември. Това надхвърли предишния месечен връх за всички времена от 4,3 bcfd през ноември, показват данните на LSEG.

Американският газ се търгуваше във вторник сутринта на $2,55 за милион британски топлинни единици (mmBtu) в Henry Hub бенчмарк в Луизиана, $9,81 за mmBtu в Dutch Title Transfer Facility (TTF) бенчмарк в Европа и $11,52 за mmBtu в Japan Korea Marker (JKM) ) в Азия.