Холандската енергийна компания Shell изпревари Exxon Mobil и стана компанията в индустрията, успяла да привлече най-голям паричен поток. Дружеството се превърна в първенец, след като завърши най-голямата сделка в историята си.

Компания номер 1 в енергийната индустрия в Европа се похвали с добрите резултати, след като придоби активи от BG Group от Бразилия до Австралия. Така Shell може да изпревари американския си конкурент спрямо представянето си за цялата година, като това не се е случвало от две десетилетия насам, пише Bloomberg.

Холандската привлякла паричен поток от 28,38 милиарда долара за първите девет месеца от началото на годината в сравнение с резултат от 23,52 милиарда долара за Exxon.

За деветмесечието на годината Shell отчита ръст от 47% на печалбата си до 4,1 милиарда долара в сравнение с година по-рано. Резултатите изпреварват прогнозите на анализаторите за такава от 3,62 милиарда долара.

Добивът на петрол и природен газ за разглеждания период е достигнал до 3,657 милиона барела на ден в сравнение с 3,595 милиона барела година по-рано. Производството на Exxon обаче е по-голямо - 3,88 милиона барела за третото тримесечие.