Zastava Oruzje - най-важната фабрика в сръбската оръжейна индустрия, няма да урежда задълженията си за над €200 милиона към сръбския град Крагуевац, съобщават сръбските медии. Причината е, че местното самоуправление е приело решение да отпише дълга на компанията, след което сръбският град да стане съсобственик на оръжейната фирма.

Така дългогодишният дълг ще бъде превърнат в акционерен капитал на Zastava Oruzje, с което град Крагуевац ще стане един от собствениците на компанията, която е смятана за гръбнака на сръбската военна индустрия.

Решението за преобразуване на дълга в капитал се основава на решение на правителството на Сърбия тази година. Претенциите на град Крагуевац в размер на 2,6 милиарда динара (200 милиона евро) се отнасят до нереализираните приходи на местното самоуправление въз основа на данъци върху имуществото и заплатите на служителите, които Zastava Oruzje не е плащала до 31 декември 2016 година.

Гърция ще сключи с Германия оръжейна сделка за €4 милиарда

Тази наша съседска държава ще сключи с Германия оръжейна сделка за €4 милиарда

Програмата за въоръжение включва закупуването на 205 нови бойни бронирани машини Lynx KF-41 и модернизацията на 190 танка Leopard тип 1, 183 танка Leopard тип 2 и четири фрегати тип MEKO

С общи задължения, възлизащи на около 10 милиарда динара, Zastava Oruzje е един от най-големите данъчни длъжници в Сърбия. Едни от най-големите й кредитори са Енергетика Крагуевац и градската отоплителна централа - собственост на държавата, Фондът за развитие на Република Сърбия и Фондът за пенсионно и инвалидно осигуряване.

Заради финансовите си проблеми компанията не успява да изпълнява редовно задълженията си към служителите, поради което много работници, преди да се пенсионират, завеждат дела срещу работодателя си.

Други военни заводи в Сърбия също имат неуредени данъчни задължения и различни натрупани дългове, поради което местното правителство прие през юли тази година решението, според което държавните вземания също трябва да бъдат превърнати в акционерен капитал на компаниите.

НАП ще продава на търг оръжия втора употреба, ето кой може да се включи в наддаването

НАП ще продава на търг оръжия втора употреба, ето кой може да се включи в наддаването

Част от тях са иззети от МВР от собственици, чиито разрешителни са изтекли