Компаниите, чиято пазарна капитализация стига до 1 трилион долара, вече са две. Най-големият онлайн търговец Amazon се присъедини към технологичния гигант Microsoft, пише CNN.

Пазарната стойност на Amazon достигна тази сума и през септември. Компанията на Джеф Безос се редува с Apple, като през определено време една от тях достига стойност от 1 трилион долара, а другата изостава. Но това продължава закратко. Единствено Microsoft успява да задържи пазарната си капитализация на това ниво, като често остава и единствената компания.

Понастоящем пазарната стойност на Apple възлиза на 920 милиарда долара. Акциите на големите технологични гиганти се покачиха през тази година, въпреки опасността от по-строга регулация в САЩ и търговската война с Китай. Все още техният ръст на продажбите и приходите остава стабилен.

Microsoft, чиято пазарна оценка сега възлиза на 1,1 трилиона долара, е най-скъпата компания в света. Ръстът и от 36% се дължи на разработването на облачни услуги.

Microsoft e най-скъпата компания в Америка. Тя надмина $1 трилион

Microsoft e най-скъпата компания в Америка. Тя надмина $1 трилион

Няма компания, която да се доближава до нейната пазарна капитализация

Увеличението при Amazon e 35% през последните дни, което идва от чаканото време за пазаруване Prime Day.

Акциите на Facebook отбелязаха двойно увеличение, тези на Apple скочиха с 30%, а Google също регистирира повишение от 10%.

Петте големи компании имат обща пазарна стойност от 4,36 трилиона долара. Неочаквано увеличение на акциите от 45% отбеляза Netflix, чиято пазарна стойност стигна 165 милиарда долара.

Но според анализатори увеличението на акциите на технологичните компании, спрямо бизнеса от други сектори е притеснително. Така много инвеститори, които са се концентрирали върху технологичния сектор, могат да останат неприятно изненадани. Но засега технологичните корпорации остават лидери на "Уолстрийт".