Британският финтех Atom Bank слага край на петдневната работна седмица. Служителите на стартиращата компания вече ще работят по четири дни седмично, а заплатите им ще останат без промяна, пише Forbes.

Служителите, които пожелаят, вече ще могат да работят по четири дни седмично — като понеделник или петък ще са почивни за тях. Има малка уловка: те ще трябва да работят с по един час по-дълго всеки ден, за да компенсират частично промяната. Но общият брой работни часове все пак намалява от 37 на 34 седмично.

От новата политика могат да се възползват всички 430 служители, а целта на компанията е да подобри психическото и физическото им благосъстояние. Atom Bank се надява тя да подобри и продуктивността.

Главният изпълнителен директор Марк Мюлен посочва пред изданието, че идеята за петдневна работна седмица се корени в индустриалното развитие от 19 век и вече е остаряла.

Преминаването към четиридневна работна седмица набира инерция, а на Острова има подкрепата и от опозиционната лейбъристка партия.

Четиридневната работна седмица с "поразителен успех" в Исландия, това ли е бъдещето?

Четиридневната работна седмица с "поразителен успех" в Исландия, това ли е бъдещето?

Оказва се, че производителността дори се е увеличила