Заплатата на служителите на Google, които са работили в един и същи офис преди пандемията, ще се промени различно, ако решат да работят за постоянно от вкъщи. Тези, които живеят най-далеч, ще пострадат най-много, според калкулатор на заплатата в компанията, видян от Reuters.

Експериментът, който се провежда в Силициевата долина, може да има отражение и върху други големи компании в страната, а рано или късно и извън САЩ.

Facebook и Twitter също намалиха заплатите на служителите, които работят отдалечено и са се преместили в регион с по-ниски разходи за живот.  

Google изпъква с предложения калкулатор, който позволява на служителите да видят как преместването им ще им се отрази на заплатата. Но на практика служителите, които живеят далеч от офисите на гиганта, ще трябва да се примирят с по-ниско заплащане, дори и да не се местят. Или ще трябва да се върнат в офиса.

"Заплатите при нас винаги са се определяли от локацията и винаги плащаме в горната граница на местния пазар, откъдето служителят работи", казва говорител.

Отдалечената работа от по-евтин град ще коства намаление на заплатата

Отдалечената работа от по-евтин град ще коства намаление на заплатата

Очакванията са, че вече ще работим от офиса по 2-3 дни седмично

Един служител, който иска да остане анонимен, обичайно пътува до офиса в Сиатъл от близък регион, ще трябва да понесе 10% намаление на заплатата, според калкулаторът. Затова и обмисля да продължи да ходи до офиса - въпреки че пътуването отнема два часа. "Намалението се равнява на последното ми повишение", казва той.

Калкулаторът показва например, че служител, който живее в Стамфорд, Кънектикът - на около час от Ню Йорк с влак - ще получава 15% по-малко, ако работи от вкъщи. Колега от същия офис, който живее в Ню Йорк, ще остане на обичайната си заплата. Интервюта със служители показват, че в някои случаи намалението може да достигне 25%.

Американците са готови да взимат по-ниска заплата и да се откажат от правото си на глас, за да не се връщат в офиса

Американците са готови да взимат по-ниска заплата и да се откажат от правото си на глас, за да не се връщат в офиса

15% заявяват, че ще се откажат от всички платени почивни дни, за да могат да работят от вкъщи