Дафина Тончева е едно от разпознаваемите имена в инвестиционния свят в технологичния хъб на Щатите Силициевата долина. Младата дама е някогашен кадър на Microsoft, а днес е венчърен инвеститор с успешни вложения в областта на киберсигурността и софтуера за компании.

Нейният път на успеха, отвел я в Силициевата долина, е всичко друго, но не и обикновен. Тончева е родена в България в бурните времена на прехода. Нейните родители са лекари и печелят по едва 150 долара месечно, разказва авторът на Fortune Полина Маринова.

Летата на Дафина минават в стопанството на нейните баба и дядо, които отглеждат тютюн. "Както можете да си представите, това беше трудоемка и неприятна работа, извършвана на ръка", спомня си тя.

Именно от баба си тя получава един от най-важните уроци в живота си, който не забравя след като емигрира в Щатите, където завършва висше образование в Харвардския и Станфордския университети. Когато е все още дете, бабата на Дафина ѝ казва: "Ако не искаш да прекарваш прехраната с ръцете си, трябва да инвестираш в мозъка си.".

"В крайна сметка нейният съвет ми помогна да израстна като независим и самостоятелен възрастен", казва младата жена и допълва: "Това са и качествата, които търся и в другите хора.".

Тончева заминава за Щатите през 1998 година, след като печели стипендия в Харвардския университет. По-късно тя започва работа като софтуерен инженер за технологичния гигант Microsoft, а по-късно получава MBA диплома от Станфордския университет.

Първите си стъпки в света на рисковия капитал тя прави с присъединяването си към екипа на компанията Venrock. През последните седем години сe специализира в инвестициите в областта на киберсигурността и софтуерната индустрия като част от фирмата US Venture Partners, а от миналата седмица тя вече е старши партньор там.

Ето какво разказва Тончева в интервю за Fortune:

"Аз съм родена в комунистическа държава, но годините, през които съм се формирала като личност, съм прекарала в страна, опитваща да се определи, да прегърне капитализма и да се отвори към света. Времето след падането на комунизма през 1989 година беше бурно в социално, политическо и икономическо отношение.".

Тя признава, че в този период съжалява за това, че родителите ѝ са посветили толкова време, за да учат и да инвестират в кариерата си, а едва свързват двата края. За да им помогне, Дафина решава да започне собствен малък бизнес - купува сурови фъстъци от местни производители, пече ги, пакетира ги и ги продава на търговци и ресторанти.

"Това беше истинска работа, която започнах със своя по-малък брат. С този скромен бизнес, който създадох, печелех повече пари от родителите си", обяснява тя.

Дафина разказва, че идеята за следване в Щатите се ражда след запознанството ѝ с американец, който преподава английски в родния ѝ Пазарджик. "От него научих, че мога да кандидатствам за образование в Щатите, тъй като там се отпускаше финансова помощ за чуждестранни граждани. Това беше дълъг процес, но в крайна сметка се свързах с над 100 учебни заведения", разказва тя.

В крайна сметка печели пълна стипендия за 12 от тях и през 1998 година заминава, за да учи в Харвард. "Учех компютърни науки въпреки че никога не бях имала компютър", признава тя. Тончева работи през цялото време докато е студентка. В началото е наета в самия университет, а по-късно става стажант в Microsoft, където през 2002 година е получава постоянен договор работа.

Тя е софтуерен инженер, а след това и продуктов мениджър в компанията. По-късно се насочва към бизнес образование в Станфорд, което в крайна сметка я "отвежда" в света на рисковия капитал.