Светослав Гаврийски - един от най-авторитетните български банкери, се оттегля от активна дейност. Дългогодишният изпълнителен директор на "Алианц Банк България" и "Алианц България Холдинг" ще бъде заменен на постове от Александър Проценко. Промяната влиза в сила от 1 януари 2018 г., съобщават от компанията.

Светослав Гаврийски бе управител на Българската народна банка (БНБ) между 1997 и 2003 г. Преди това работеше в Министерството на финансите като заместник-министър, а за кратко бе министър и в служебния кабинет. Като такъв, той подготви документите за въвеждане на валутния борд.

От 1992 до 2003 г. той бе представител на България в Международния валутен фонд (МВФ).

След края на мандата му в БНБ, когато за следващ гуверньор бе предпочетен Иван Искров, Гаврийски се опитва да влезе в политиката като кандидат за кмет на София от ДСБ, но остана трети. От 2005 г. Гаврийски стана директор на "Алианц България".

Наследникът му Александър Проценко работи за Allianz от 2011 г., първоначално в Group Planning & Controlling, където е отговарял за развиващите се пазари и операции, а от 2015 г. е Главен финансов директор на Allianz CEE.

Към екипа на "Алианц България" от 2018 г. се присъединява и Иоанис Коцианос. Той ще е член на Изпълнителния комитет и главен директор "Подписваческа дейност". Г-н Коцианос работи в системата на Алианц" от 2008 г. на различни позиции. В момента той е CFO, CRO и Ръководител "Управление на инвестициите" на Allianz Hellas (Гърция). Йоанис Коцианос поема поста от Орлин Пенев, който остава изпълнителен директор на ЗАД "Енергия".