България, заедно със съседните Македония, Гърция и Сърбия, е една от най-евтините държави за живеене в света. Страната ни се нарежда на 20-о място по този показател в класация на GoBankingRates, цитирана от Time.

Всички в списъка са подредени на база на различни показатели. Единият от тях е местният индекс на покупателна способност, който отразява какво количество стоки могат да закупят жителите на всяка от държавите със своите заплати в сравнение с тези в Ню Йорк.

Освен това в класацията са отразени наемите в различните страни и стойностите на основните хранителни стоки, отново сравнени с тези в американския мегаполис.

Във всички 50 държави, включени в изследването, наемите са със 70% по-евтини, отколкото в Ню Йорк, а цените на храните са поне 40% по-ниски.

Според изчисленията в България разходите за жилище са 92,8% по-ниски от тези в Ню Йорк, а тези за хранителни стоки - с 68,4%. Заради ниския индекс на покупателната способност обаче със заплатите си живеещите у нас могат да си купят по-малко стоки и услуги за разлика от тези в съседните държави.

Ето защо и редица балкански държави се нареждат по-напред от България в класацията. А ето и кои влизат в топ 20:

20. България

19. Гърция

18. Сърбия

17. Малайзия

16. Чили

15. Молдова

14. Пакистан

13. Колумбия

12. Полша

11. Босна и Херцеговина

10. Македония

9. Чехия

8. Парагвай

7. Оман

6. Замбия

5. Казахстан

4. Саудитска Арабия

3. Косово

2. Индия

1. Южна Африка