България продължава да бъде една от страните с най-бърз интернет не само в Европа, но и в света. Публичните Wi-Fi мрежи у нас са сред най-добрите, като по този показател страната ни изпреварва Хърватия, Финландия, Швеция и Канада.

Средната скорост за сваляне на наша територия през 2015 г. е била 9,7 милиона бита в секунда (Mbps), сочат изчисленията на онлайн блога Rotten Wi-Fi. По този показател сме на 16-о място в света.

Безспорен лидери по бърз интернет са прибалтийските държави Литва и Естония, където средната скорост през миналата година е била съответно 16,1 Mbps и 14,8 Mbps. Непосредствено преди България в класацията пък се нареждат Латвия, Малта, Унгария и Словения.

Обобщено данните на WiGLE сочат, че САЩ и Европа заедно имат повече безжични мрежи от останалата част от света), показват данните на онлайн платформата WiGLE, която следи за т.нар. безжични горещи точки (hotspots) в света.

По-добър резултат тук имат Щатите с идентифицирани над 50 милиона Wi-Fi мрежи. За сравнение на второ място по този индикатор е Германия с 9 милиона мрежи. 

От друга страна гражданите на африканските държави имат най-ограничен достъп до интернет в сравнение с останалите части на света. През 2015 г. на Черния континент едва 1 от 10 домакинства е имало връзка с глобалната мрежа в сравнение с 80% от тези в Европа.