Пазарът с публични листвания обещава да бъде особено силен през следващата година, следвайки 2016 г., която не беше особено добра за IPO активност.

Няколко компании на стойност десетки милиарди долари се очаква да направят своите борсови дебюти през 2017 г., като сред тях е Snap Inc, собственик на приложението за съобщения Snapchat, която може да стане публична около месеца март.

Докато малко компании публично са изложили плановете си за IPO през 2017 година, експерти смятат, че броят им ще бъде увеличен, предвид несигурността пред сектора след изборите в САЩ.

Ето го и списъка с някои от най-очакваните IPO-та за следващата година, представен от Fortune.

Snap

Компания може да стане публична през март и да се оцени на около 25 милиарда долара.

Airbnb

Американската платформа за споделено настаняване и краткосрочни наеми Airbnb има оценка от около 30 милиарда долара и е един от най-дългоочакваните дебюти за следващата година.

Uber

IPO-то на американския стартъп за споделено пътуване е очаквано в продължение на няколко години. В момента оценката на компанията е около 62 милиарда долара.

Palantir Technologies

Palantir е основана от двама от по-влиятелните инвеститори и предприемачи в Силиконовата долина. Компанията помага на правителствени агенции да проследят терористи и разкриват финансовите измами.

Spotify

Основана през 2006 година, компанията за музикален стрийминг има стабилна финансова подкрепа и сега се гордее с близо 100 милиона потребители на около 60 пазара.