С информацията, че Deutsche Bank може да е на ръба на колапс под тежестта на огромна глоба, наложена от САЩ, безопасността и сигурността на финансовите институции е отново под светлините на прожекторите.

Ето защо Business Insider представи страните по света с най-сигурни банки, използвайки наскоро излязлата класация на Световния икономически форум за глобалната конкурентоспособност.

Проучването сочи, че гражданите на Великобритания и САЩ нямат особено доверие в банковата система след финансовата криза от 2008 година, а ето кои са десетте страни с най-сигурен банков сектор в света.

  1. Швеция

Въпреки че шведските кредитори са притиснати от политиката на Riksbank и отрицателните лихви, финансовите институции в страната все още са сред най-безопасните в света. 

  1. Чили

През юли рейтинговата агенция Fitch намали перспективата на банковата система на страната до негативни позиции въз основа на "отслабване на качеството на активите и рентабилността", но това изглежда не е уплашило чилийците.

  1. Сингапур

Страната е известна като един от най-големите финансови центрове в света, а стабилността на банковия й сектор е доказателство за това.

  1. Норвегия

Въпреки проблемите пред икономиката на Норвегия през последните години, банките в страната остават много стабилни.

  1. Хонконг

Азиатският административен регион е световен финансов център и се оказва дом на повечето най-големи банки в света, както и на някои от най-сигурните финансови институции.

    5. Австралия

Група от четири големи банки си поделя основна част от банковия сектор в Австралия. Чуждестранните банки са строго регулирани, а системата на финансовите институции - здрава. 

    4. Нова Зеландия

В банковия сектор в страната доминира група от пет от големите финансови играчи. Печалбите и растежът - без прекалено много конкуренция, дават на сектора поле за процъфтяване. 

    3. Канада

Не е изненада, че страната грабва бронзовото отличие в класацията, тъй като състоянието на канадските банки отдавна е нарицателно за стабилност.

  1. Южна Африка

Южна Африка се разглежда като доста безопасно място по отношение на финансовите институции и се нарежда само на крачка от първото място.

     1. Финландия

Страната с най-безопасни банки е Финландия. В банковия сектор на държавата доминират кооперативни и спестовни финансови институции, а гражданите имат най-голямо доверие именно във финландските банки.