Amazon регистрира много по-добри резултати от очакваните във финансовия си отчет за последното тримесечие на 2019 година, пише Reuters. Като основна причина за успеха на гиганта в онлайн търговията на дребно се посочва новата услуга за доставки за един ден, както и нарастването на членската база в клуба за лоялност, която се е увеличилa двойно за последните две години.

След оповестяването на отчета, акциите нараснаха с 13%, което върна мегакомпанията в клуба на фирмите с пазарна капитализация от над 1 трилион долара.

Какъв е новият амбициозен мегаплан на Amazon?

Какъв е новият амбициозен мегаплан на Amazon?

Гигантът спомага за създаването на милион нови работни места

Amazon прогнозира също така оперативна печалба от 4,2 милиарда долара за текущото тримесечие, което е с 200 милиона долара по-малко от отчетните 4,4 милиарда долара за същия период преди година. Тази оценка изглежда успокои инвеститорите, които имаха притеснения, че разходите за бързи доставки всъщност може да изтрият печалбата от другите бизнеси на компанията, например от реклама, облачни услуги и други.

Главният финансов директор на Amazon Брайън Олсавски заяви, че допълнителните инвестиции в еднодневните доставки възлизат на малко под 1,5 милиарда долара за последното тримесечие на 2019 година. По думите му се очаква тези разходи през първото тримесечие на 2020 година да бъдат около 1 милиард долара.

Главният изпълнителен директор на Amazon Джеф Безос посочи в изявление, че най-големият онлайн търговец на дребно в света вече има над 150 милиона платени членове в своя клуб за лоялност Prime. Както вече стана ясно, това е с 50% повече в сравнение с броя на членовете преди две години.

Абонатите продължават да се връщат в Amazon, за да се възползват от бонусите като бързата доставка, телевизията и музикалните услуги на гиганта.

Amazon очаква намаляването на сроковете за доставка до един ден за членовете на клуба Prime да позволи на компанията да се пребори с конкурентите си като Walmart, които пуснаха на пазара доставки за два дни, но без абонаментни такси.

Приходите от абонаментни такси на Amazon нараснаха с 32% до 5,2 милиарда долара за последното тримесечие на миналата година. Периодът е бил рекорден откъм регистрации в клуба Prime, както и за заявките за еднодневни доставки.

Четвъртата най-богата жена продаде акции на Amazon за $400 милиона

Четвъртата най-богата жена продаде акции на Amazon за $400 милиона

Макензи получи 37 милиарда долара след развода си с най-заможния човек в света