Френската банка Societe Generale обяви, че планира да закрие около 900 работни места в централата си в Париж. От банката се надяват  това да стане "по взаимно съгласие". С масовите съкращения третата най-голяма банка във Франция се присъединява към вълната от загуба на работни места в глобалния финансов сектор.

"Целта ни е е да се групират и обединят определени дейности и функции, да се премахнат йерархическите равнища, за да се оптимизира процесът на вземане на решения и да се промени броят на някои екипи с оглед на преразглеждането на проекти и процеси", се посочва в съобщение на банката.

Societe Generale е първата голяма банка, която ще листва стейбълкойни

Първата голяма банка в света, която ще листва стейбълкойни

Собствената "стабилна монета" на банката се нарича EUR CoinVertible

От Societe Generale уточняват, че планираните съкращения са едва 2% от общата работна ръка на банката и приблизително 5% от персонала в централата. Това обаче едва ли ще успокои съкратените служители и синдикатите, които е малко вероятно да се съгласят на взаимно съгласие, освен ако то не е придружено с много големи финансови компенсации, коментират синдикалисти, цитирани от френските медии.

Във френската банка работят около 52 000 души във Франция и 112 000 в световен план

Съкращаването на работни места е свързано с опитите на главния изпълнителен директор Славомир Крупа да събере брутни спестявания на стойност около €1,7 милиарда до 2026 година, по примера на други големи банки.

Съвсем наското от германската Deutsche Bank обявиха, че ще съкратят 3500 работни места, ще изкупят обратно акции и ще изплатят дивиденти. Новината дойде, след като банката отчете 30% спад в печалбата за четвъртото тримесечие. Засегнатите работни места ще бъдат на позиции бекофис.

Спадът на тримесечната печалба беше най-големият, откакто печалбата на най-голямата банка в Германия се стабилизира по-рано през десетилетието след години на загуби.

Най-голямата германска банка съкращава 3500 работни места

Най-голямата германска банка съкращава 3500 работни места

Deutsche Bank отчете 30% спад в печалбата за четвъртото тримесечие