Автомобилният производител "ГАЗ" може да спре да същестува, ако компанията не бъде премахната от списъка с американски санкции, предупреди милиардерът Олег Дерипаска, цитиран от Bloomberg.

"Компанията може да фалира и да бъде национализирана", заяви той. И предупреди, че дори и държавата да поеме контрола, най-вероятно хиляди служители ще загубят работата си.

В момента "ГАЗ" работи със специален лиценз, който позволява другите компании да продължат сделките с производителя. Той обаче изтича през юли. А към момент все още няма разговори с Вашингтон относно условията за премахване на санкциите.

Дали "ГАЗ" ще попадне под тежките удари на американските санкции, все още е отворен въпрос. В случая с United Co. Rusal - алуминиевият гигант, който Дерипаска контролираше, САЩ смекчи удара и позволи продължаване на работата, за да предотврати трус на пазара на метали. Санкциите бяха премахнати изцяло през януари, след като Дерипаска се съгласи да прехвърли контрола.

Руският гигант Rusal прави завод в САЩ

Руският гигант Rusal прави завод в САЩ

Допреди три месеца компанията бе в списъка на санкционираните от Вашингтон

Милиардерът заяви, че е готов да намали влиянието си в "ГАЗ", но шансът за успех в разговорите, според него, е малък. Компанията работи само в Русия, докато Rusal има заводи по целия свят. А и европейските политици призоваха за бързи действия тогава. "Какво биха загубили заради "ГАЗ"?, запита Дерипаска.

Производителят на лекотоварни автомобили все още работи с Volkswagen AG, а двете компании наскоро обсъждаха удължаване на партньорството, но не е ясно дали това ще натежи в решението са премахване на санкциите.

Самият Дерипаска също е списъка на санкционираните.

АвтоВАЗ спира доставките на автомобили за Европа

Производителят на "Лада" може да спре доставките на автомобили за Европа

Заради новите екологични норми