Руският автомобилен производител спира доставките на автомобили "Лада" в Европейския съюз, пише германската редакция на "Спутник", цитирайки говорител на компанията.

Причината се крие в новите екологични изисквания за автомобилите, които руските возила явно не могат да покрият, посочва изданието. Моделите се предлагат в Германия, Австрия, България, Литва и Унгария.

Money.bg се свръза с официалния вносител "Нар", откъдето отказаха да коментират темата. Информацията бе потвърдена и официално от компанията.

"В контекста на затягане на екологичните стандарти в европейските страни, ние трябва да коригираме нашите експортни дейности в този регион. Няма съмнение, че в даден момент ще трябва да ги напуснем за известно време. Планираме обаче да развием глобален подход и да се върнем на тези пазари в тясно сътрудничество с нашите партньори от Алианса (Renault-Nissan - бел. ред", казва говорител на АвтоВАЗ.

Очаква се прекратяването на доставките да стане факт още до края на пролетта, твърди "Спутник".

За първите три месеца на годината в отдел "Пътна полиция" са регистрирани 94 нови автомобила с марката "Лада", а през цялата 2018 г. - 448.