Канада разреши на самолетостроителната компания Airbus да използва титан от Русия в производството си, въпреки санкциите. Това съобщи Reuters, позовавайки се на изявление на компанията.

"Airbus е уведомена, че канадското правителство е наложило санкции на руската компания "ВСМПО - Ависма" и е получила необходимото разрешение, за осигуряване на безопасността на производствените операции на Airbus в съответствие с прилаганите санкции", се казва в изявление на самолетостроителната компанията.

През февруари 2024 г. Канада наложи санкции спрямо руската металургична компания "ВСМПО - Ависма", която е най-големият производител на титан в света. През септември миналата година компанията попадна и под експортния контрол на Министерството на търговията на САЩ.

Airbus се отказва от руския титан, търси алтернативни доставки

Авиостроителен гигант се отказва от руския титан, търси алтернативни доставки

Компанията вече се е отказала от използването на руски титан при производството на военни самолети

През 2022 г., след началото на руската инвазия в Украйна, Airbus обяви намерението си да се откаже от доставките на титан от Русия в рамките на няколко месеца. Компанията уточни тогава, че е разширила покупките на титан от САЩ и Япония. В същото време, сертифицирането на нови доставчици на титан може да отнеме години поради високите авиокосмически стандарти, отбеляза още тогава Airbus.

Както съобщи The Washington Post, западни компании за последните две години са закупили титан от Русия на обща стойност стотици милиони долари. По-конкретно, през 2022 г. "ВСМПО-Ависма" е доставила на Airbus титан на стойност 24 милиона долара, а през 2023 г. - за 345 милиона долара. Така, за миналата година, Airbus стана най-големият купувач на руски титан сред другите европейски и американски компании.