Главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск е продал най-малко 3,95 милиарда долара от акциите на компанията си за производство на електрически превозни средства Tesla само няколко дни след приключването на изкупуването на Twitter, предава Bloomberg.

Мъск е продал 19,5 милиона акции, а това е първата продажба от август досега. Регулаторните документи не показват, че сделките са били предварително планирани.

От първия човек в историята с богатство от $300 милиарда, до спад с $100 милиарда за година: Илон Мъск

От първия човек в историята с богатство от $300 милиарда, до спад с $100 милиарда за година: Илон Мъск

Откакто се изкачи на върха в класациите за богаташи миналата година, състоянието на Мъск е спаднало с почти 35%

Най-богатият човек в света придоби социалната платформа през октомври, след като прекара месеци в опити да се измъкне от нея или може би да намали цената. Мъск заяви още през август, че е приключил с продажба на акциите на Tesla и че е важно да се избегне "спешна продажба" на акциите, в случай че бъде принуден да приключи придобиването на Twitter.

В крайна сметка не е напълно ясно как е била финансирана сделката за 44 милиарда долара. Мъск никога не е казвал публично как планира да събере своя дял от парите, необходими за приключване на сделката.

Но едно нещо е ясно - Twitter губи пари и сега е изправен пред годишни лихвени плащания от близо 1,2 милиарда долара. Откакто Мъск купи социалната мрежа няколко големи компании спряха рекламите си на платформата, чакайки да видят как се развива тя под ръководството на милиардера.

Драстичните ходове на милиардера за намаляване на разходите - включително уволнение на половината персонал, доведоха до две бурни седмици в компанията.

$20 на месец: платеният абонамент на Twitter може да поскъпне драстично

$20 на месец: платеният абонамент на Twitter може да поскъпне драстично

Сделката за $44 милиарда трябва някак да се избие.

Новите предизвикаха притеснения сред някои акционери на Tesla, че главният изпълнителен директор ще трябва да се отърве от още повече акции.

Той е продал акции на стойност около 36 милиарда долара през изминалата година - около половината от тях, откакто стана публичен с плана за изкупуване на Twitter, според данни от Bloomberg. Акциите се понижиха с 53% спрямо пика си миналата година, което намали състоянието на Мъск до 179,5 милиарда долара от 340 милиарда долара според индекса на милиардерите на Bloomberg.