През ноември миналата година главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск стана първият човек в историята със състояние от 300 милиарда долара.

Оттогава обаче се случиха много неща. Най-богатият (засега) човек в света е на път да купи Twitter след няколко месеци на драми и според съобщения в медии планира да уволни 75% от персонала, ако сделката се осъществи.

Откакто се изкачи на върха в класациите за богаташи - 4 ноември 2021 г., състоянието на Мъск е спаднало с почти 35%, или от 320,3 милиарда до 209,4 милиарда, според изчисления на Forbes. Основната причина е резкия спад в цената на акциите на Tesla. Само този месец състоянието на Мъск е намаляло с 28 милиарда долара.

На тримесечна база приходите на производителя на електрически автомобили все още не отговарят на очакванията на някои анализатори. Ако към това се добави и притеснението за възможна рецесия, изглежда инвеститорите са уплашени.

Акциите на Tesla поевтиняха, а Мъск подчерта, че "годината ще бъде славна"

Акциите на Tesla поевтиняха, а Мъск подчерта, че "годината ще бъде славна"

Милиардерът уверява инвеститорите, че търсенето на електромобилите на компанията остава силно

"Електромобилите, които произвежда и продава са на високи цени, така че рецесията няма да е добра за бизнеса на Tesla", коментира Мат Мейли, главен пазарен стратег в Miller Tabak.

Мъск все още е с 60 милиарда долара по-богат от най-богатия европеец шефа на LVMH Бернар Арно и със 71 милиарда долара по-богат от основателя на Amazon Джеф Безос. Когато надмина Безос миналата година, точно в негов стил, Мъск се пошегува, че иска да изпрати на Безос гигантска статуя с цифрата 2.

Милиардетър продаде акции на Tesla на стойност 31 милиарда долара през последната година, за да финансира опитите си да придобие Twitter. Цялата драма, свързана със сделката, отблъсква инвеститорите, които вярват, че Мъск безотговорно продава акциите на Tesla, за да я финансира.

Твърде много власт в ръцете на един човек: как Мъск завладя интернет

Твърде много власт в ръцете на един човек: как Мъск завладя интернет

Видяхме го в Украйна, виждаме го и в Иран: услугата за сателитен интернет "Старлинк" на Илон Мъск има потенциала да влияе на хода на историята. В ръцете на технологичния милиардер обаче се концентрира все повече власт

"Проблемът за инвеститорите в Tesla е, че Мъск вероятно ще продаде повече акции, за да финансира тази сделка, която ще бъде една от най-лошите, най-надценените сделки за придобивания в историята на пазара", смята анализаторът на Wedbush Дан Айвс.

Други са по-оптимистично настроени за перспективите на Tesla. Капиталовият анализатор в CFRA Research Гарет Нелсън например смята, че Tesla "остава една от малкото с ръст на приходите на пазара в средносрочен и дългосрочен план" и е окуражен от рекордните продажби на автомобили през последното тримесечие.