Акциите на Tesla спаднаха с около 5% в следборсовата търговия на 19 октомври. По време на представянето на данните директорът на компанията съобщи за евентуално обратно изкупуване на акции, но планът все още не е одобрен от съвета на директорите.

Акциите на компанията за електрически автомобили са поевтинели с 37% тази година на фона на офертата на Мъск за закупуване на Twitter на стойност $44 милиарда и опасенията за забавяне на икономиката, по-висока инфлация и повишаване на лихвените проценти.

Как сагата Мъск-Twitter може да навреди на Tesla

Как сагата Мъск-Twitter може да навреди на Tesla

Възможно е милиардерът да продаде повече акции, за да финансира сделката

Американският автомобилен гигант представи силни финансови данни за тримесечието, които обаче не оправдаха очакванията на анализаторите, позовавайки се на затруднения в доставките и производството. Това накара Илон Мъск да увери инвеститорите, че търсенето на автомобилите на компанията остава силно, пише Bloomberg.

Мъск заяви, че Tesla иска да продължи "с пълна газ, с рецесия или без рецесия" през четвъртото тримесечие.

"Всички автомобили ще бъдат доставени", заяви милиардерът.

Tesla все още се придържа към целта си да увеличи броя на произвежданите автомобили с 50% на годишна база през 2022 година до около 1,4 милиона.

"Тази година ще бъде славна", подчерта Илон Мъск.

Натоварването на автомобилите на кораби и камиони се е оказало особено скъпо и проблемно през последното тримесечие, тъй като голяма част от продукцията на производителя на електромобили беше концентрирана през последните седмици на периода.

Това затрудни Tesla да достави всички автомобили и накара главния изпълнителен директор Мъск да изрази опасения, че търсенето може да се забави.

Tesla продаде рекорден брой превозни средства през септември от производството в Китай

Tesla продаде рекорден брой превозни средства през септември от производството в Китай

Според китайската асоциация за леки автомобили има 8% увеличение спрямо август