Най-големият соларен парк в България, Източна Европа и на Балканите, способен да захранва 96 хиляди домове, вече е факт у нас. Той се намира в село Априлци, край Пазарджик. Инсталирани са над 824 000 фотоволтаични модула с общ капацитет от 400 MW, а до края на май 251 мегавата са били работещи, докато останалите са в процес на тестване и ще има активиране. Това съобщи китайският производител на слънчевите панели за проекта Huasun Energy.

Компанията, работеща по проекта, е "Инерком", която има споразумение с китайската компания за доставка на панели.

Проектът в Априлци е най-големият в света хетеропреходен соларен проект (HJT, който съчетава висока ефективност с опростен дизайн).

Този тип HJT панели имат по-добра ефективност при по-слаба светлина, като например при облачно време или при залез. Панелите в соларен парк Априлци не са разположени на юг, а изток-запад. Ето защо централата има по-висока продукция сутрин и вечер и по-ниска следобед. Това помага да се избегне именно обедният пик на производството, когато борсовите цени на електроенергията са най-ниски.

Модулите HJT са признати на европейския пазар заради висока ефективност на преобразуване, висока изходна мощност, надеждност и ниски въглеродни емисии.

В момента проектът Априлци надхвърля първоначалните прогнози за производство с над 30%. Проектът използва изцяло мощността на Huasun хетеропреходни модули, казват от "Инерком".

Нов закон в Германия: собственици и наематели на апартаменти ще могат инсталират слънчеви системи на балконите си

Нов закон в Германия: собственици и наематели на апартаменти ще могат инсталират слънчеви системи на балконите си

Реформите позволяват така наречената "привилегирована мярка"

Монтажът на панелите е на височина 2,2 метра, което се отличава от повечето соларни паркове, т.е. под тях може да се минава лесно, ако са в хоризонтално положение. Разстоянието между редовете от панели е над 12 метра, за да няма засенчване на панелите, което позволява използването на земята дори и за земеделски цели.

Снимка 673902

Източник: huasunsolar.com

Интелигентните тракери автоматично настройват позицията на слънчевите панели, за да осигурят възможно най-голямо улавяне на слънчевата светлина през деня. Целта е максимална ефективност на проекта при пазарни условия.

Китай инсталира повече слънчеви панели през 2023 г., отколкото САЩ през цялата си история

Китай инсталира повече слънчеви панели през 2023 г., отколкото САЩ през цялата си история

Страната е инсталирала 216,9 гигавата слънчева енергия миналата година

"Започнахме да доставяме соларни панели за завода през 2021 г. Това е първият индустриален проект в България, изграден изцяло с двустранни HJT слънчеви панели. По време на тяхното производство спазвахме изискванията на инженерния екип на Инерком", коментира Матю Джин, вицепрезидент на Huasun.