Държавната Oman Aviation Group иска да привлече около 6 милиарда долара с цел да модернизира авиоиндустрията си и да подкрепи работещия на загуба национален авиопревозвач.

Компанията планира да набере финансиране чрез продажбата на активи или да поеме дългове, става ясно от изявление на главния изпълнителен директор Мустафа Ал Хинай. По неговите думи вече се водят преговори с международни банки за отпускането на заем.

Оман е най-голямата износителка на петрол в региона извън ОПЕК. След спада на цените на суровината през миналите няколко години приходите за страната намаляха значително, а правителството беше принудено да търси други източници на такива.

Авиокомпанията Oman Air е принудена да разчита на подкрепа от държавата, за да може да обслужва международните си линии.

От ръководството й се надяват финансовата инжекция да позволи на компанията да излезе отново на печалба през 2026 година.

Приходите й за 2018 година възлизат на 83 милиона риала или на 216 милиона долара, което е с 18% повече в сравнение с предходната година.