Националната авиокомпания на Обединените арабски емирства (ОАЕ) Etihad Airways, увеличи значително нетната си печалба за 2023 г., на фона на нарасналия пътнически трафик.

Както се казва в съобщението на авиокомпанията, през изминалата 2023 година, нетната й печалба се е увеличила 5,7 пъти и възлиза на 143 милиона долара, спрямо 25 милиона долара за предходната година. Има нарастване и на приходите за миналата година, макар и не толкова голямо - с 10%, до 5,5 милиарда долара, при 5 милиарда долара за 2022 година.

Същевременно броят на превозените пътници от Etihad Airways през 2023 г. се е увеличил с 14%, до 14 милиона човека.

Принос за впечатляващия финансов резултат на Etihad Airways през изминалата година има и фактът, че авиокомпанията стартира 15 нови чуждестранни дестинации, включително до Бостън, Копенхаген и Санкт Петербург.

Новата посока на "изтичане" на руските капитали - към ОАЕ

Новата посока на "изтичане" на руските капитали - към страна износителка на петрол

Финансовият поток се е удвоил за около година и половина

Националният авиопревозвач на ОАЕ - която е от новите 5 страни, присъединили се към икономическата организация БРИКС от началото на 2024 г. - увеличи своя авиофлот с 14 самолета през 2023 година.

Наскоро беше съобщено, че собственикът на Etihad Airways, инвестиционната компания ADQ, преговаря с банки за предстоящото листване на фондовата борса, което може да стане още през тази година.

Ръководителят на авиокомпанията, Антоноалдо Невес, в интервю за CNBC, на въпрос за предстоящото IPO на авиопревозвача, сега казва: "Работя по въпроса, за да бъдем готови, когато му дойде времето".

ОАЕ може скоро да излязат от "сивия списък" за пране на пари, в който България беше включена през 2023-а

ОАЕ може скоро да излязат от "сивия списък" за пране на пари, в който България беше включена през 2023-а

В списъка са включени още: Мали, Сирия, Турция, Виетнам и други държави