Водещият руски автомобилен производител Автоваз обяви, че частично спира производството в заводите си в Толиати и Ижевск. Планираното спиране е от днес 21 март до 25 март включително. А причината е недостиг на електронни части.

АвтоВАЗ е контролирана от френския автомобилен производител Renault, като френският гигант произвежда за руския пазар два модела - Logan и Sandero, заедно с моделите LADA.

Ат руската автомобилна компания заявиха, че заводът на LADA в Ижевск засега ще продължи да произвежда своя модел Vesta и превозни средства от платформата B0 на Renault.

АвтоВАЗ никога няма да произвежда скъпи и качествени коли: 3 причини

АвтоВАЗ никога няма да произвежда скъпи и качествени коли: 3 причини

Защо няма съществено развитие в руския автомобилен производител

От АвтоВАЗ добавят, че работата по всички поточни линии ще спре между 23 и 25 март, но някои производствени функции ще продължат да работят през този период.

Същевременно Renault спря някои част от дейността си в собствения си завод за сглобяване на автомобили в Русия. Френската компания, която миналата година отново излезе на печалба , след две години на финансови загуби, е сред западните компании, които са най-добре представени в Русия. Именно на руския пазар компанията прави 8% от основните си приходи, според данни на Citibank.

АвтоВАЗ обяви кога ще произвежда Lada хибрид и електромобил

АвтоВАЗ обяви кога ще произвежда Lada хибрид и електромобил

Руски коли на метан, хибриди и изцяло електрически модели на пазара до 2028 г.