Френският концерн за алкохолни напитки Pernod Ricard, който е собственик на шведска водка Nº1 в света - Absolut, окончателно напуска пазара на Русия. Това обявиха от компанията в изявление, цитирано от Reuters.

Припомняме, че миналата седмица производителят на спиртната напитка обяви, че все още "доставя водката в ограничено количество" с идеята да подкрепя местните си служители и местната икономика.

Шведската водка Absolut се завръща в Русия

Шведската водка Absolut се завръща в Русия

Компанията за производство на алкохол беше спряла доставките за Русия преди година

Новината предизвика критики в Швеция, където се произвежда една от най-популярните водки в света.

Pernod обяви в изявление, изпратено до Reuters, че "в резултат на критиките е взела решение да спре изцяло доставките на Absolut за Русия, заради задължението да се грижи за служителите и партньорите си."

"Няма как да сме обект на масивна критика под каквато и да е форма. Затова The Absolut Company реши да спре износа на своята марка за Русия", пише в съобщението.

Снимка 452191

Източник: iStock

Някои западни компании, обявили, че напускат Русия, са предпазливи по отношение на цялостното спиране на производството в страната. Причината за това е доста прозаична: опасения, че ще бъдат възприети като умишлено водещи даден успешен на местно ниво бизнес към фалит.

Усилията на западните марки да напуснат изцяло руския пазар бяха усложнени и от опитите на Москва да защити потребителите от западна изолация.

И все пак, наистина ли Absolut напуска окончателно руския пазар? От компанията производител уточняват, че въпреки намеренията им, "за съжаление те няма как да попречат на Absolut да попадне в ръцете на сивата икономика". А тя, както знаем, трудно може да бъде спряна.

Завърши продажбата в Русия на веригата ресторанти KFC

Завърши продажбата в Русия на третата най-скъпа в света марка при веригите ресторанти

Купувачът е руска компания