Социална мрежа Parler, която придоби широка известност около бунтовете в Капитолия, се върна онлайн. Доставчикът му на услуги Amazon спря сайта след бунта на 6 януари в Капитолия в САЩ, пише Bloomberg.

Според Amazon Web Services Parler не е спазил правила за премахване на съдържание, което насърчава насилието, въпреки, че е получила множество предупреждения за липсата на ефективен контрол.

В момента Parler се поддържа от базираната в Лос Анджелис компания за облачен хостинг SkySilk.

"SkySilk не защитава и не оправдава омразата, а по-скоро защитава правото на лична преценка и отхвърля ролята на съдия, съдебен заседател и палач", посочи главният изпълнителен директор Кевин Матосян.

Сред потребителите на Parler има високопоставени фигури сред републиканците, както и водещите на Fox News Тъкър Карлсън и Шон Ханити. Мнозина от тях заявиха, че са напуснали Twitter.

Участниците в бунта на 6 януари публикуваха в Parler видеоклипове oт Капитолия. По-късно някои от тях бяха използвани като доказателства в рамките на втория процес за импийчмънт на Доналд Тръмп.

Приложението на социалната мрежа обаче остава недостъпно в Apple Store и Google Play Store, където бе забранено след бунта.