В рамките на следващите 10-15 години Китай ще надмине САЩ като най-голям авиопазар в света и ще задвижи огромен ръст в продажбите на самолети, смята най-големият производител в света.

Последният доклад за индустрията, подготвен от Boeing, предвижда, че авиокомпаниите ще се нуждаят от 42 700 самолета през следващите две десетилетия, с 3% повече, отколкото гласеше миналогодишната прогноза, пише BBC. В днешни цени продажбите се оценяват на $6,3 трилиона.

Въпреки търговското напрежение, повишаващи се цени на петрола и на лихвите, прогнозата на Boeing подсказва, че краят на продължилият десетилетие бум на продажби на самолети е далеч от своя край. Заводите на Boeing и европейския конкурент Airbus вече са заети за години напред.

Във вторник руската авиолиния Volga Dnepr постигна споразумение да закупи самолети от Boeing на стойност $11,8 милиарда по списъчни цени, а Airbus обяви предварителна сделка с неназован купувач за 100 от моделите ѝ А320.

Щатската лизингова компания Air Lease Corp. пък съобщи, че ще поръча 78 самолета от Boeing за $9,6 милиарда.

Оптимистичната прогноза на Boeing подчертава колко важен е Китай за самолетната индустрия. Всеки четвърти самолет на компанията е бил за китайски купувач през миналата година.

Компанията очаква и ръст на преноса на стоки, благодарение на електронната търговия, като китайските търговци и потребители отговарят за най-големия ръст.