Virgin Galactic успешно завърши втория си тестови полет в Ню Мексико - основен момент, който може да насочи компанията да започне космическите полети занапред, пише CNBC.

Компанията заяви, че след като тестът е бил завършен, е направен подробен преглед на данните. Резултатите са обнадеждаващи и компанията ще може да започне подготовка за следващия етап от своята програма за тестване на полети - тестови полети с ракета.

"Вълнувам се от усилената работа на екипа за успешно завършване на днешния тестов полет. Това беше важен тест, който, в очакване на преглед на данните, означава, че сега можем да започнем да подготвяме превозните средства за задвижващ полет (с ракета - бел. ред.)", казва в изявление изпълнителният директор на Virgin Galactic Джордж Уайтсайдс.

Акциите на Virgin Galactic нараснаха с над 4% в рамките на часове и се търгуваха за близо 15,25 долара за акция.

Извънземни приключения: Капсула с огромен балон изкачва туристи на ръба на Космоса?

Извънземни приключения: Капсула с огромен балон изкачва туристи на ръба на Космоса?

Да, възможно е. Изкачването на 30 км в атмосферата прави видима кривината на Земята и "празното" черно на Космоса. Добавете невероятните звездни гледки и мини бар. Колко може да струва подобно пътешествие?

Тестът - става въпрос за тест, който не включва изстрелване с ракета, а "плъзгане" или "спускане". Самолетоносачът на компанията, който носи името Eve, е излетял с космическия кораб Unity от Spaceport America в Ню Мексико. Самолетоносачът е изкачил космическият кораб до надморска височина от повече от 15 километра. На тази височина Eve е пуснала Unity, а космическият апарат е достигнал максимална скорост от около 400 километра в час. Пилотите на Unity са извършили няколко маневри, преди да се върнат обратно до Spacecraft America в Ню Мексико.

Компанията за последно проведе космически полет на 22 февруари 2019 година. Това беше вторият му полет, който успешно достигна ръба на космоса. Оттогава компанията премести космическия си кораб от изпитателното си съоръжение в пустинята Мохаве в Калифорния до оперативната си база в Ню Мексико. По-рано компанията заяви, че очаква да започне търговски операции това лято и каза на акционерите, че цели да излезе на печалба до 2021 година. Пандемията на новия коронавирус накара Virgin Galactic временно да спре дейността си през март, но от май повечето от служители се върнаха на работа.

Милиардерът Ричард Брансън може би ще продава още акции от Virgin Galactic, за да оцелее империята му

Милиардерът Ричард Брансън може би ще продава още акции от Virgin Galactic, за да оцелее империята му

Той продаде 25 милиона акции миналия месец на стойност над 300 милиона долара

Бизнес моделът на Virgin Galactic попада в сферата на луксозните изживявания, предвид високите цени на предлаганата услуга - космически туризъм. Компанията е в последните етапи на разработването на космическия си кораб за многократна употреба, който може да превозва шестима пътници на 90-минутно пътуване до Космоса.